Nu bygger vi ut kommunalt vatten och avlopp längs Njurundakusten. Under tiden som utbyggnaden pågår kommer vi att publicera mer information på vår webbplats https://msva.se/vatten-avlopp/utbyggnad-vatten-och-avlopp-njurundakusten/
Drygt 900 fastigheter längs Njurundakusten kommer att få kommunalt vatten och avlopp.
Utbyggnaden är uppdelad i område A, B och C:
Område A - Bergafjärden, Marna, Bodviken, Ållerviken och Killingskär.
Område B - Björköviken, Björkvik, Björkön och Pråmviken
Område C - Skrängstabodarna, Lerviken-Myrbodarna och Vikarbodarna
Fler och fler börjar bo året runt i många fritidshusområden. När så många gör det att området går från att vara ett enklare boende till åretruntboende kallas området för ett omvandlingsområde. När fler bor året runt i ett område ökar belastningen på miljön. Det beror på att gamla enskilda avloppsanläggningar ofta är av en enkel typ. Det kan också bli problem med dricksvattnet i dessa områden.
För att vara säker på att kunna uppfylla miljö- och hälsoskyddskrav måste man ofta förbättra vatten och avlopp i omvandlingsområden. Är det stora områden med bebyggelse kan det bli kommunens ansvar att ordna allmän VA-försörjning utifrån vattentjänstlagen §6.
Bebyggelsen kommer då att tillhöra ett kommunalt verksamhetsområde, ett geografiskt område som beslutats av kommunfullmäktige. Inom verksamhetsområdet gäller särskilda rättigheter och skyldigheter för både brukare och VA-huvudman enligt vattentjänstlagen.
Tre områden längs Njurundakusten har behov av allmän VA-försörjning på grund av miljö- och hälsoskäl. Det redovisar i Sundsvalls kommuns reviderade VA-plan.
I februari 2021 fattade kommunfullmäktige beslut om utbyggnaden av allmänt vatten och avlopp. Beslutet omfattar cirka 900 fastigheter.
Område A
2022-2024
Bergafjärden, Marna, Bodviken, Ållerviken och Killingskär.
Område B
2024-2025
Björköviken, Björkvik, Björkön och Pråmviken
Område C
2025-2026
Skrängstabodarna, Lerviken-Myrbodarna och Vikarbodarna
Observera att tiderna är preliminära.
MittSverige Vatten & Avfall bygger ledningar fram till förbindelsepunkten vid tomtgräns. Du som fastighetsägare ansvarar sen för att gräva från förbindelsepunkten och in på din tomt. Antingen så tar du hjälp av en entreprenör eller gör arbetet själv. Fastighetsägare står för alla kostnader för installation inne på fastigheten. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört.
Här får du svar på de vanligaste frågorna som vi får om utbyggnaden av vatten och avlopp längs Njurundakusten.
Klicka på länken här: https://msva.se/vatten-avlopp/utbyggnad-vatten-och-avlopp-njurundakusten/
Senast ändrad: 2022-11-30 13:27